Адвокат Николай Лазаров е управляващ съдружник на Адвокатско дружество Георгиев, Тодоров

...
Адвокат Николай Лазаров е управляващ съдружник на Адвокатско дружество Георгиев, Тодоров
Коментари Харесай

Компромисите са възможни

Адвокат Николай Лазаров е ръководещ съучастник на Адвокатско дружество „ Георгиев, Тодоров и Ко. “ от юли 2022 година, като е част от екипа още от 2007 г. Той приключва Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски ” през 2005 година и работи като правосъден асистент към ВАС през 2006 година Специализира арбитраж и алтернативно разрешаване на разногласия в Арбитражния съд при БТПП.

Дългогодишен член е на Дисциплинарната комисия на Българския футболен съюз. Опитът му включва правосъдни разногласия, правене на планове на наредби. Фокусира се в региона на енергетиката и естествените запаси. Представлявал е огромни компании по придобиване на концесионни права по Закона за подземните богатства и по отношение на оценки на въздействието върху околната среда по Закона за запазване на околната среда, в това число основни клиенти от бранша на енергетиката и естествените запаси. Успешно пази ползите на Камарата на частните правосъдни реализатори против Министерския съвет на Република България. Осъществява процесуално представителство на Висшия адвокатски съвет в значимо за гилдията административно дело. Николай Лазаров е предложен в три последователни години в сектор „ Енергетика и естествени запаси “ от интернационалната правна директория Legal 500 в България. Владее свободно британски и съветски език.

Правото през днешния ден, обективното ни право изостава от развиването на публичните връзки. Независимо от непрекъснатите промени в нормативната уредба, законодателят в България не съумява да догони развиването на модерното общество и да откри баланс с правилата за поредност и предвидимост. 

Моето право – отбрана на правата и законните ползи на клиентите, които ни доверяват бъдещето на бизнеса си. 

Професия Адвокат е най-важната след лекарската. Не просто бизнес, а голяма отговорност. Извън стандартите на нормалното всекидневие.

Добрият юрист съумява да разчупи рамките, в които клиентът се самопоставя.

Споровете са най-типичното българско качество, смислени, безсмислени, манталитетът ни е да спорим и мъчно да одобряваме непознатите тези, без значение какъв брой добре са обосновани. Затова част от адвокатската работа е и да спомагаме за редуцирането им.

Алтернативното разрешаване на разногласия е доказателство, че постоянно има метод за съглашение или за разглеждане на разногласието при омекотен ред. Спестява се време, нерви и пари. Отлична школа за това, че компромисите са вероятни. Стига да си заслужават и да не ни карат да отстъпваме оттатък границите, от които не бихме излезли с достолепие.

Концесиите: Навсякъде по света, когато страната не може да се прояви като най-ефективния собственик, частната самодейност задоволява тази нужда. Така е и в България.

Енергетиката през призмата на моя професионален опит е динамично разрастващ се бранш, от особена значимост, непосредствено обвързван с националната сигурност.

Системният проблем в региона на ВЕИ: Не виждам систематичен проблем, даже намирам инициативността дотам огромна, че не може да бъде обслужена навреме от способените органи и организации.

Когато ползата на бизнеса и ползите на обществото са сложени на везните на Темида, аз диря нужния баланс. Тези ползи не следва да са в спор и да се опълчват.

Конституционна промяна е добре да се предприеме, когато е обективно, а не субективно нужна. Тя не би трябвало да е самоцелна. Действащата Конституция намирам за демократична, гарантираща главните права и свободи на жителите и даваща елементарен достъп до правосъдна отбрана, както заради директната си употреба, само че най-много поради общата уговорка за обжалване. Нека си дадем сметка за публичните потребности от такава промяна, а не за конюнктурни и моментни ползи. Например в Съединени американски щати, откакто в началото Уставът на конфедерацията се оказва несполучлив, се привиква Конвента от Филаделфия през 1787 година, който създава Конституция. Тя действа сполучливо и до през днешния ден с едвам 27 ремонти. А обичайната народна власт като Англия съществува без писана конституция, единствено с няколко неинкорпорирани в едно нормативни актове с парламентарен темперамент.

От позицията на моята процедура в региона на конкуренцията ще обърна внимание, че е нужно Комисията за защита на конкуренцията да постави повече старания в региона на картелните съглашения. Не са нужни особени юридически знания, с цел да се прозрат очевидните недобросъвестни търговски практики. Наболял образец са цените на питателните артикули.

Един закон, който Народното събрание би трябвало да одобри с приоритет:  Законът за държавния бюджет. Недопустимо е финансите на страна, която чака да се причисли към еврозоната, да се контролират от краткотрайни решения или от бюджета за предишна година.

Да си ръководещ сътрудник в адвокатско сдружение, което носи имената на юристи с престиж е чест и отговорност. Никога не съм се стремил към управителни функционалности, не ми носят изключително задоволство. Приемам го като отговорност към адвокатската фирма.

Професионалната последователност в фамилията е не по-малка отговорност и предизвикателство за мен. Баща ми, проф. Кино Лазаров, е един от тези адвокати и учени, които сложиха доста високо летвата на административното правосъдие у нас. За мен е чест да виждам по какъв начин в университетите се преподава по неговите учебници, а  настоящите адвокати ги употребяват в практиката си.

Моята мощ е в положителните информационни умения. За всеки юрист е изключително значимо да умее бързо да съкратява дистанцията, само че да усеща и моментите, в които това не е уместно.

Най-невярното изказване за адвокатската специалност, което съм чувал: 2000 юристи на дъното на океана е положително начало. Лято е, може да се окаже и доста положително начало!



 
Фирмен профил
Адвокатско дружество „ Георгиев, Тодоров и Ко. “ е учредено през 1991 година и през днешния ден е една от най-големите правни адвокатски фирми в България. Тук работят юристи, които дават отлични юридически услуги на своите клиенти. Успешната дългогодишна и ефикасна процедура е да вземем за пример в региона на процесуалното посланичество в страната. Ключови за адвокатското сдружение са също корпоративното и комерсиалното право, като има акцент върху задграничните вложения във финансовия бранш, енергетиката, недвижимите парцели и телекомуникациите. Натрупан е забележителен интернационален опит. Адвокатската адвокатска фирма е приета във всички интернационалните юридически справочници като една от най-хубавите в България в голям брой браншове.
Текстът е част от бр. 115 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР